Amada Miyachi
http://www.amadamiyachi.com/resource/1464586643000/Styles/images/brands/miyachi-eapro.png

Project achtergrond

Akoestiek is erg belangrijk in bijvoorbeeld lawaaierige productie hallen. Bij Amada Miyachi (subdivisie Miyachi Eapro) worden productielijnen gebouwd voor o.a. mobiele telefoons. Deze lijnen worden meestal aan buitenlandse klanten geleverd. Als een productielijn klaar is en opgeleverd kan worden, dan vindt dat plaats op basis van een afnametest bij Miyachi. Het geluid van de machine mag de maximale waarde van het geluidniveau niet overschrijden. Tijdens de afnametest bleek overschrijding van de geluidsnorm wel het geval.

Project doel

 

Physixfactor werd gevraagd om de invloed van de plaatsing van de machine te bepalen in de productiehal op het maximale geluidniveau. Het vermoeden was dat tijdens de afnametest de plaatsing van de machine ongunstig was voor het maximale geluidniveau, en dat de afgesproken geluidsnorm overschreden zou worden bij de klant. De opdracht was om de positionering van de machine in de fabriekshal te variƫren en de invloed op de luidheid in decibel te bepalen door middel van een akoestische FEM simulatie.

FEM simulatie

 

De geometrie en plaatsing van de productie machine in de hal werd ingevoerd, en de locatie van de grootste twee trillingsbronnen werden in het model opgenomen. Het vermogen van de bronnen werd bepaald door metingen, en een gemiddelde waarde kon worden ingevoerd in de software. De plaatsing werd gevarieerd in de productiehal. Op deze wijze werd een goede weergave bereikt waar het geluid maximaal zou zijn.

Resultaat

De situatie in de productiehal van de klant was anders dan de test hal van Miyachi. Hieruit bleek dat het geluidniveau niet over de grenzen van de specificaties zou gaan. Op deze wijze heeft Physixfactor een bijdrage kunnen leveren aan de vlotte afhandeling van het product naar de klant.