Dental Ring

Een tandarts kan over het algemeen slecht tussen de tanden werken. De elementen staan dicht bij elkaar en als daar geboord moet worden dan is de ruimte er meestal te krap. Echter tanden staan toch enigszins flexibel in de kaak, en de elementen worden voor een behandeling uit elkaar geduwd door middel van een kleine stevige beugel (dental ring). De bestaande beugeltjes op de markt worden na gebruik weggegooid, o.a. omdat de beugel door plastische deformatie onbruikbaar wordt, maar ook omdat de dental ring niet meer gesteriliseerd kan worden. Als er een metalen beugel ontwikkeld kan worden die herbruikbaar is na sterilisatie en geen plastische deformatie vertoond na gebruik, levert dat een besparing op in de praktijk.

Spanningsberekening

Simuleer de mechanische stress in de beugel bij een maximale opening van 4 mm. Bepaal een vorm waarbij de spanningen in het materiaal binnen het elastische gebied blijven. Geef ook een suggestie welke materiaal type zich daar voor leent.

 

Simulatie verbuiging dental ring

Samen met de firma R&D Extern heeft Physixfactor een inventarisatie gedaan van enkele geometrie├źn van de beugel, en een pakket van eisen opgesteld voor het materiaal. R&D Extern heeft enkele zeer speciale hoogwaardige staalsoorten geselecteerd en voorgesteld, die allen op hun kwaliteit zijn getest in een beugel model.

Staalsoort dental ring

Het resultaat is een verbeterde geometrie en staalsoort, zodat gegeven de maximale opening van de beugel er geen plastische deformatie kan optreden. Op deze wijze kan het product weer worden hergebruikt. Ook in de tandheelkunde gaat men milieubewust om met de materialen in de praktijk.